Moet je werkgever een beeldschermbril vergoeden?
Ja, als uit een oogonderzoek blijkt dat een gewone bril of leesbril niet volstaat voor je beeldschermwerk. De verplichting staat in artikel 5.11 van het Arbobesluit en geldt voor wie gemiddeld meer dan twee uur per dag achter een scherm werkt.
Dat is een hardere verplichting dan veel mensen denken. Het is geen gunst van je werkgever maar een arboverplichting, en die geldt ook op je thuiswerkplek.
Waar heb je precies recht op?
Op een oogonderzoek voordat je met beeldschermwerk begint, en opnieuw wanneer je oogklachten krijgt. Blijkt daaruit dat een speciale bril nodig is, dan moet je werkgever die verstrekken.
Datzelfde artikel kent nog een verplichting die vaker vergeten wordt: artikel 5.10 schrijft voor dat beeldschermwerk op gezette tijden wordt afgewisseld met ander werk of een pauze. Dat is geen advies maar een voorschrift.
Hoeveel moet de werkgever betalen?
Er is geen wettelijk maximumbedrag. Het bedrag van rond de 250 euro dat online rondgaat komt uit losse cao's en bedrijfsregelingen, niet uit de wet.
| Voorwaarde | Wat er geldt |
|---|---|
| Beeldschermtijd | Gemiddeld meer dan twee uur per dag |
| Bewijs | Oogonderzoek door opticien, optometrist of bedrijfsarts |
| Criterium | Gewone bril of leesbril volstaat niet |
| Thuiswerkplek | Valt er ook onder |
| Maximumbedrag | Niet wettelijk vastgelegd |
Voor je werkgever is het bovendien gunstig geregeld: een beeldschermbril geldt als arbovoorziening en valt onder een gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling.
Hoe pak je het aan?
Vraag eerst het oogonderzoek aan, niet de bril. De vergoeding volgt uit de uitkomst van dat onderzoek, dus zonder onderzoek heb je geen grond.
Neem naar de opticien gegevens over je werkplek mee: de afstand tot je scherm, de kijkrichting en de hoogte van je beeldscherm. Een beeldschermbril wordt op die afstand geslepen en niet op leesafstand, en dat verschil is precies waarom een gewone leesbril vaak niet volstaat.
Geldt dit ook voor een bril zonder sterkte?
Meestal niet. De verplichting gaat over oogcorrectiemiddelen, dus over sterkte. Een filterbril zonder correctie valt daar in de regel buiten, ook al bieden sommige werkgevers hem wel aan.
Dat is de eerlijke uitkomst voor ons: onze FOCUS heeft geen sterkte en valt dus doorgaans niet onder deze regeling. Vraag het wel na, want een werkgever mag ruimer vergoeden dan de wet voorschrijft.
Zit je probleem niet in scherpstellen maar in vermoeidheid en concentratie, lees dan schermgebruik en focus. En of blauw licht je ogen echt beschadigt, staat in is blauw licht slecht voor je ogen.
Bronnen
- Arbobesluit, hoofdstuk 5, artikel 5.10 en 5.11.
- Arboportaal, wat zegt de wet over beeldschermwerk.
- Handboek Loonheffingen, arbovoorzieningen en gerichte vrijstelling.
Dit artikel is bedoeld als uitleg, niet als juridisch advies. Raadpleeg je cao of arbodienst voor wat er in jouw situatie geldt.
